Kinesitherapie
Algemene kinesitherapie
Onder algemene kinesitherapie wordt verstaan:
- Rug – en nekklachten
- Peesontstekingen
- Postoperatieve revalidatie
- Acute lichaamsklachten (o.a. schouderklachten, enkeldistorsie,…)
- Chronische lichaamsklachten (reumatoïde artritis, MS, Parkinson, fibromyalgie,…)
Op basis van een anamnese en het klinisch onderzoek stellen wij uw dossier op en maken wij een aangepast behandelprogramma. Dit behandelprogramma kan bestaan uit manuele therapie, oefentherapie (of een combinatie) of andere therapievormen.
Manuele therapie
De manueel therapeut beschouwt het lichaam als één geheel en legt verbanden tussen verschillende delen van je bewegingsapparaat. Manuele therapie richt zich op het herstellen en verbeteren van dit bewegingsapparaat.
Op basis van een onderzoek met spiertesten, gewrichtstesten, coördinatietesten en andere worden de oorzaak en de ernst van de klachten onderzocht. Daarna krijgt u een behandelplan op maat en gaat u een gerichte behandeling krijgen die uw klacht nodig heeft.
Sportkinesitherapie
Voor de sporter is preventie even belangrijk als het herstellen van een blessure. De therapie kan zich dus richten op het verbeteren van prestaties, het atletisch vermogen en op het fit blijven, alsook op het revalideren na een sportletsel om terug te keren naar sporthervatting.
Nadat we starten met een screening gaan wij op zoek naar de factoren die je beperken in je prestatie en geven we bewegingsadvies op maat. Met een individueel oefenprogramma verbeteren we deze factoren en verminderen we de kans op herval.
Loopanalyse & loopbegeleiding
Zowel voor de beginnende als voor de ervaren loper kunnen er zich verscheidene blessures voordoen. Je trainingsvolume, aard van je training, looptechniek of bepaalde verzwakte spiergroepen kunnen hierbij aan de basis van je probleem liggen.
Aan de hand van een volledige fysieke screening in combinatie met een loopanalyse (bij voorkeur buiten om je natuurlijk looppatroon te bekijken) kunnen we eventuele zwakke schakels in je bewegingspatroon opsporen of aan je looptechniek werken. De resultaten van deze screening en loopanalyse worden daarna volledig besproken en er zal een oefenschema op maat worden opgesteld.
Heb je geen blessures en wil je je preventief laten screenen? Ook dit kan!
Kinesiotaping & sporttaping
Taping wordt gebruikt ter preventie van een blessure of om een behandeling te ondersteunen. Taping beïnvloedt het neurologisch en circulatoire systeem en ondersteunt het spierstelsel en de lichaamseigen genezingsprocessen. Het doel is een verbetering in de functie van uw lichaam of letsel.
Kinesitherapie bij kaakproblemen
Een probleem in je kaak kan grote ongemakken en hinder veroorzaken in het dagelijkse leven (denk maar aan eten, geeuwen,…). Juiste informatie en educatie is dan ook cruciaal in de behandeling van kaakproblemen (denk aan bv. klemgedrag/tandenknarsen).
Met manuele therapie kunnen we vervolgens gaan werken op het verhelpen van pijn, asymmetrie van de kaak en een beperkte mondopening. Bovendien zorgen we dat u gericht oefeningen gaat krijgen op maat van jouw probleem, die je bijvoorbeeld ook thuis kan uitvoeren. Hierbij maken we dus tevens een oefenschema op maat.
Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage (ad modum Vodder) is een zachte en pijnloze massagevorm die het lymfestelsel gaat stimuleren om zo o.a. oedemen te verhelpen.
Manuele lymfedrainage kan toegepast worden voor volgende klachten:
- Zwellingen: lymfoedeem, zwelling na een ongeval of operatie (bv. na een borstamputatie,…)
- Verstuikingen of bloeduitstortingen
- Spierpijnen en spierletsels
- Klachten als gevolg van stress bv. slapeloosheid, concentratieproblemen,…
- Keel, neus – en ooraandoeningen
- Orgaanklachten bv. lever, nieren, darmen
Lymfedrainage heeft niet alleen een positief effect op het behandelde lichaamsdeel maar over het hele lichaam. Tevens kan het gebruikt worden als relaxatietechniek.
Dry needling
Dry needling is een efficiënte aanpak in het behandelen van myofasciale pijn. In deze behandeling wordt er met een dunne naald in pijnpunten van een spier geprikt. Dry needling wordt altijd geïntegreerd in een uitgebreid behandelplan.
- Rug – en nekklachten
- Peesontstekingen
- Postoperatieve revalidatie
- Acute lichaamsklachten (o.a. schouderklachten, enkeldistorsie,…)
- Chronische lichaamsklachten (reumatoïde artritis, MS, Parkinson, fibromyalgie,…)
Op basis van een anamnese en het klinisch onderzoek stellen wij uw dossier op en maken wij een aangepast behandelprogramma. Dit behandelprogramma kan bestaan uit manuele therapie, oefentherapie (of een combinatie) of andere therapievormen.
Pre – en postnatale kinesitherapie
Je lichaam ondergaat tijdens de zwangerschap heel wat veranderingen, je bereidt je best dan ook zo goed mogelijk voor. Met de juiste technieken en oefeningen helpen wij je op weg!
Ook na de bevalling kan je met kinesitherapie starten om je lichaam geleidelijk aan terug te versterken. Heb je last van klachten na de bevalling dan bekijken we hoe we je hierbij kunnen helpen.